Vastuullinen työnantaja huolehtii työpaikan radonmittauksesta

Vastuullinen työnantaja huolehtii työpaikan radonmittauksesta

Moni työnantaja panostaa nykyään yhä enemmän työntekijöidensä hyvinvointiin niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Huolehditaan työn ja vapaa-ajan tasapainosta, houkuttelevista eduista sekä viihtyisistä työtiloista.

Samalla kun pohditaan työergonomiaa ja työpaikkojen viherseiniä, olisi hyvä huolehtia myös terveellisestä työympäristöstä: sisäilman laadun terveellisyydestä, jottei se altista työntekijää sairauksille sekä rakennuksen hyvinvoinnista, jottei se sairastuta sen käyttäjiä.
Vastuullinen työnantaja huolehtii työpaikan lakisääteisestä radonmittauksesta ja siitä, että pöytäkirjat ovat kunnossa laatuauditointeja varten.

Radon on merkittävä keuhkosyövän aiheuttaja

Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, joka pääsee kulkeutumaan maaperästä sisälle, ellei sen kulkeutumista ole huomioitu. Radonin vaikean havaittavuuden vuoksi sen toteamiseksi on vain yksi menetelmä, radonmittaus.

Radonin keuhkosyöpävaarallisuutta on tutkittu paljon. Tutkimusten valossa voidaan todeta, että Suomessa menehtyy vuosittain noin 300 henkilöä radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään.

Radonmittauspurkki on pieni eikä mittaus haittaa normaalia työskentelyä. Raksystems hoitaa radonmittaukset valtakunnallisesti.

Tupakoitsijoilla sairastumisriski on korkeampi kuin tupakoimattomilla. Työperäisen radonaltistumisen estäminen on osa työsuojelua, jonka tehtävänä on turvata niin työntekijää kuin toiminnanharjoittajaa.

Radonmittaus on kustannustehokasta

Radonmittaus käy ammattilaisten toimesta kätevästi Avaimet käteen -periaatteella ja on kustannustehokasta. Asiantuntijamme suorittavat toiminnanharjoittajalle velvoitetut lakisääteiset radonaltistusmittaukset säteilylain mukaisesti valtakunnallisesti.

Viralliset Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksymät radonmittaukset kestävät aina vähintään 60 vuorokautta eli noin kaksi kuukautta, jonka jälkeen tulokset analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa. Toimitamme toiminnanharjoittajalle mittaustulokset kirjallisesti.

Mikäli työpaikan tilojen radonpitoisuus on alle 300 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m³), kaikki on kunnossa siltä osin ja työnantaja voi jatkaa toimintaansa normaalisti. Dokumentit kirjataan tämän jälkeen myös STUK:in intranet-valvontajärjestelmään.

Työnaikaisella radonaltistusmittauksella erittäin tarkka tieto radonista

Mikäli sisäilman radonpitoisuus ylittää raja-arvon, työpaikan on tehtävä ilmoitukset STUK:ille, joka antaa vaatimukset toiminnanharjoittajalle. Tyypillisesti STUK määrää seuraavaksi työnaikaisen seurannan, joka on kustannustehokkainta.

Työnaikaisella radonaltistusmittauksella saadaan erittäin tarkka tieto radonin esiintymisestä tiloissa, koska esimerkiksi työpaikan jaksotettu ilmanvaihto saattaa aiheuttaa radonpitoisuuksien vaihtelua vuorokauden aikana.

Työpaikan työnaikainen radonaltistusmittaus perustuu vähintään seitsemän (7) vuorokauden yhtäjaksoiselle mittausajalle, joka radonmittausten tavoin tulee suorittaa virallisella mittauskaudella eli 1.9.–31.5.

Radonmittauslaitteita erittäin tarkkoja radonpitoisuuden määrittelyjä varten.

Mahdolliset radonkorjaukset ovat kiinteistönomistajan vastuulla. Radonkorjaukset voidaan toteuttaa isompiin kiinteistöihin päivän kahden työllä.

Laki velvoittaa huolehtimaan radonmittauksista

Vuoden 2018 lopulla astui voimaan säteilylaki, joka edellyttää radonmittausta työpaikoille, jotka sijaitsevat korkeiden radonpitoisuuksien alueilla. Myös soraharjulla sijaitsevat työpaikat ja niiden tilojen radonpitoisuus tulee mitata koko Suomessa.

Mittausvelvollisuus koskee työtiloja, jotka sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa tai ovat kokonaan tai osittain maanpinnan alapuolella. Mittausvelvollisuuden piiriin kuuluvat kaikki tilat, joissa työskennellään vähintään 20 tuntia vuodessa.

Toiminnanharjoittaja on vastuussa, että säteilylaissa (859/2018) esitetyt radonaltistuksen toimenpidearvot eivät ylity. Työpaikoilla radonpitoisuuden vuosikeskiarvon enimmäisarvo säännöllisessä työssä on 300 Bq/m³. Vastuu on työnantajalla eikä esimerkiksi tilan vuokranantajalla.

Selvitysvaatimus koskee radonriskialueilla työpaikkoja, julkisia tiloja, kouluja, päiväkoteja, sairaaloita ja muita hoitolaitoksia, kirjastoja, seurakunnan tiloja sekä liikunta-, kerho- ja muita harrastetiloja.

Aluehallintovirasto, työsuojeluhallinta sekä STUK valvovat työnantajien radonmittaustoimintaa.

Radonmittausalueet Suomessa

Suomessa radonmittausalueet on määritelty kolmella eri luokitustavalla, joilla kaikilla mittaus on pakollista:

  • Kuntakohtaisesti
  • Postinumeron mukaan
  • Soraharjulla sijaitsevat alueet kuuluvat mittausvelvollisuuden piiriin

Kuntakohtainen luettelo radonmittauksen pakollisuudesta työnantajille

Akaa, Asikkala, Askola, Enontekiö, Espoo, Forssa, Hamina, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Imatra, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kangasala, Karkkila, Kauniainen, Kemijärvi, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kivijärvi, Kolari, Kotka, Kouvola, Kuhmoinen, Kärkölä, Lahti, Laitila, Lapinjärvi, Lappeenranta, Laukaa, Lemi, Lempäälä, Liperi, Lohja, Loppi, Loviisa, Luhanka, Luumäki, Maarianhamina, Miehikkälä, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nurmes, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Outokumpu, Padasjoki, Parikkala, Pirkkala, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Pyhtää, Pyhäjärvi, Pälkäne, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Saarijärvi, Sastamala, Savitaipale, Sipoo, Siuntio, Sodankylä, Somero, Suomussalmi, Sysmä, Taipalsaari, Tammela, Tampere, Tohmajärvi, Toivakka, Tuusula, Utsjoki, Uurainen, Valkeakoski, Vantaa, Vesilahti, Virolahti, Ylitornio, Ylöjärvi, Äänekoski

Postinumerokohtainen luettelo radonmittauksen pakollisuudesta työnantajille

03790, 09120, 10360, 10420, 19430, 19600, 19650, 23100, 23500, 25410, 29600, 31400, 31760, 35800, 37200, 39130, 39150, 39200, 40530, 40930, 41370, 41490, 60320, 63700, 66300, 72400, 78200, 80780, 81235, 86710, 96400, 96500, 96900

Tytäryhtiömme Suomen radonhallinta Oy toteuttaa radonmittaukset hyväksytysti. Tutustu radonmittaus- ja korjauspalveluihimme täällä!

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp