Omakotitalon kuntotarkastus.

Talotohtori 1990-luvun omakotitalon kuntotarkastuksella

Pientalotohtori tekee kuntotarkastuksen 1990-luvun puiseen omakotitaloon.

Romanttisen näköisen puutalon pihalla huomaan välittömästi korjausta vaativia asioita. Autotallin ja talon väliin jäävässä pihakiveyksessä on painanteita, joihin vesi kerääntyy sateisina päivinä. Taloon ei pääse kulkemaan kuivin jaloin, vaikka kuinka hyppisi lammikoita vältellen.

Epäilen myös, että kiveyksen routasuoja puuttuu ja maapohja on elänyt. Routa on nostanut autotallin kulmien sadevesiviemärit selvästi ylöspäin. Ne kannattaa korjata kiveyksen oikaisun ja routasuojauksen yhteydessä.

Salaojissa korjattavaa

Vuonna 1996 valmistuneen talon julkisivu näyttää olevan pääosin hyvässä kunnossa, vaikka havaitsen pieniä kulumia siellä täällä.

Huomaan, että sadevesijärjestelmässä on jostain syystä käytetty rei ́itettyä salaojaputkea. Tällainen ratkaisu saattaa päästää perustuksiin kosteutta, mutta tässä kohteessa en havaitse tätä ongelmaa. Suosittelen asiakkaalle, että putket kannattaa vaihtaa samalla, kun salaojitus ja sadevesijärjestelmä uusitaan.

Yritän turhaan löytää salaojituksen. Alan jo hieman huolestua, mutta sitten omistaja kaivaa putket esiin talon nurkan läheisyydestä. Olivatpas ne piilossa! Tarkastuksen ja huollon kannalta tärkeät tarkastuskaivot puuttuvat talon kaikilta kulmilta. Kehotan asukasta uusimaan sekä sadevesi- että salaojitusjärjestelmän.

Talon vesikatto vaikuttaa olevan melko hyvässä kunnossa. Ainoastaan jiirin kohdalta teräskaton pinta on alkanut kuoriutua irti, ja erotan pientä pintaruostetta. Tämä korjaantuu kevyellä huoltokäsittelyllä.

Hyvä ensivaikutelma

Sisätiloissa ensivaikutelma on hyvä: ei hajuongelmaa ja pinnat vaikuttavat siisteiltä sekä suorilta. Joskus avarissa sisätiloissa saattaa havaita sisäkaton painumista, mutta tässä talossa sitä ei näy. Sisäkaton painuminen johtuu tyypillisesti liian pitkistä jänneväleistä.

Perheen pojan makuuhuoneen lattiassa on pieni painauma huoneen kulmassa. Talon isännän mukaan painauma on pysynyt muuttumattomana talon valmistumisesta alkaen, mikä viittaa rakennusaikaiseen virheeseen.

Läpiviennit usein ongelmakohtia

Talon toinen kylpyhuoneista on muutama vuosi sitten kaakeloitu uudestaan siten, että vanha kaakeli on jätetty uuden alle.

Kun mittaan suihkunurkkauksen kosteutta, kosteusmittari alkaa piipittää reippaasti. Syyksi paljastuu hyllyn ruuvin reikä, jonka isäntä teki seinään reilu kuukausi sitten – se on jäänyt kokonaan eristämättä. Suihkuvesi on päässyt reiästä sisään ja kostuttanut kaakelin taustan. Keittiö on seinän toisella puolella, ja sieltä onneksi pääsen mittaamaan kylpyhuoneen taustan kosteuden. Kosteusmittarin luku kertoo, että seinä on täysin kuiva.

Keittiön hana on selkeästi saapunut elinkaarensa päähän. Huomaan, että tiivisteen välistä vuotaa vettä ja hana tiputtaa. Tämä pitää korjata pikaisesti.

Keittiön jälkeen siirryn talon toiseen kylpyhuoneeseen, joka on uusittu puoli vuotta sitten. Otan kosteusmittarin esiin ja huomaan, että arvot nousevat saunassa. Havaitsen, että vesiputken läpiviennin tiivistys on murtunut ja päästänyt hieman vettä kaakelin taakse. Onneksi vedeneristys on kunnossa. Kosteus laskee ajan mittaan.

Autotallin tarkstaminen

Viimeiseksi tarkastan autotallin. Oven avattuani nenään tulvii selkeä mikrobiperäinen haju. Tutkin tarkkaan rakennuksen lattiasta kattoon ja teen jopa seinään reiän rakenteen tarkastamista varten.

Etsinnöistä ja nuuhkimisesta huolimatta en löydä hajun aiheuttajaa. Lopulta tulen vanhan puulaatikon kohdalle ja haju yltyy entisestään. Siirrämme asukkaan kanssa laatikon puutarhan puolelle ja tuuletamme autotallin huolellisesti.

Hetken päästä haju on selkeästi vähentynyt sisätiloissa, mutta puutarhassa sen sijaan yltynyt. Syyllinen on löytynyt! Puinen laatikko on täysin homeessa. Vaikka olen tehnyt tuhansia talojen kuntotarkastuksia, en ole aikaisemmin törmännyt vastaavanlaiseen yllätykseen.

Lopuksi kirjallinen raportti

Tarkastuksen kohteena oli tyypillinen 1990-luvun puuelementtirakenteinen omakotitalo, jonka molemmat märkätilat oli jo korjattu.

Kiireellisimpänä korjauksena suosittelen märkätiloissa läpivientien tiivistämistä. Katon sadevedet on myös syytä ohjata umpiputkilla pois rakennuksen viereltä ja salaojajärjestelmään on huollon mahdollistamiseksi jatkossa syytä asentaa tarkastuskaivot. Tärkeimpänä huoltotoimenpiteenä suosittelen ilmanvaihtokanavien nuohoamista ja järjestelmän perussäätöä.

8 tyypillistä ongelmaa 1990-luvun taloissa:

  1. puutteellinen tai toimimaton salaojitus,
  2. kosteusvauriot maanvastaisissa kellarikerroksen seinissä,
  3. puutteellinen tuuletus ryömintätilaisissa alapohjaratkaisuissa,
  4. puutteellinen vedeneristys kosteissa tiloissa,
  5. puutteellinen ilmanvaihtojärjestelmän korvausilman saanti,
  6. puutteet aluskatteen läpivientien tiiveydessä,
  7. puutteellinen tuuletus vinoissa yläpohjarakenteissa ja
  8. lämpövuodot elementtitalojen liitoskohdissa.

Alkuperäinen teksti julkaistu Matti Kaijomaan nimissä täällä.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp