Raksystems sähköjärjestelmien lämpökuvaus taloyhtiö
Sähköjärjestelmien lämpökuvaus

Lämpökuvauksella tunnistat paloriskit

Sähköturvallisuuslain mukaan sähköjärjestelmien haltijan on huolehdittava laitteiden kunnosta ja yksi tehtävän hoidossa apuna käytettävistä keinoista on niiden lämpökuvaus.

Pyydä tarjous tai ota yhteyttä!

Täytä tarjouspyyntölomake ja palaamme sinulle tarjouksen kanssa mahdollisimman pian.

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16

Sähköjärjestelmien lämpökuvaus sertifioitujen asiantuntijoiden avulla

Raksystemsillä on korkeamman LK1-luokan pätevyyden omaavat henkilöt, jotka kykenevät itsenäiseen sähkötyöhön. Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti, KTMp 5.7.1996/516. Mittauslaitteistomme soveltuu sähköjärjestelmien kuvaamiseen.

 • Tutkimus soveltuu taloyhtiöille sekä muille isoille kiinteistöille ja esim. metroille.
 • Sähköjärjestelmien lämpökuvauksen avulla on mahdollista huomata paloriskejä, jotka toteutuessaan saattava keskeyttää liiketoiminnan.
 • Tutkimus suoritetaan ST-kortin 97-00 sähköjärjestelmien kuntotutkimus sekä ko. asiakirjaan liittyvän malliraportin mukaisesti soveltuvilta osin.
Raksystems sähköjärjestelmien lämpökuvaus taloyhtiö

Sähköjärjestelmien lämpökuvaus on turvallisuusteko

Merkittävä osa tulipaloista saa alkunsa viallisista sähköasennuksista sekä sähköjärjestelmien vikaantumisesta tai niiden käyttövirheen seurauksena. Sähköturvallisuuslain mukaan sähköjärjestelmien haltijan on huolehdittava laitteiden kunnosta ja yksi tehtävän hoidossa apuna käytettävistä keinoista on niiden lämpökuvaus.

Sähköjärjestelmien määräaikaistarkastusten lisäksi niitä tulee huoltaa. Sähköjärjestelmien lämpökuvauksen avulla on mahdollista huomata paloriskejä, jotka toteutuessaan saattava keskeyttää liiketoiminnan.

 

Sähköjärjestelmien jatkuva kunnossapito

Sähköjärjestelmien lämpökuvaus tulisi suorittaa aina niiden käyttöönoton yhteydessä siten, että se on kuitenkin jo kuormitettuna. Kuormitus tarvitaan, jotta kuvauksesta on hyötyä.

Käyttöönottokuvauksen jälkeen lämpökuvauksia tehdään säännöllisesti esimerkiksi kolmen vuoden välein. Mikäli sähköjärjestelmien ympäristöolosuhteet ovat vaativat, voi olla järkevää tehdä kuvauksia useamminkin.

Etenkin kriittiset kohteet esimerkiksi suurivirtaiset keskukset tai lähdöt, pääkytkimet, kompensointiparistot, AL-liitokset, IV-keskukset on syytä kuvata useammin. Kuvattavat kohteet ja kuvausvälit kirjataan huolto- ja kunnossapito-ohjelmaan

Sähköjärjestelmien lämpökuvauksen sisältö

Sähköjärjestelmien lämpökuvauksessa havaitaan muun muassa seuraavaa:

 • löysät liitokset,
 • huonot kontaktit, hapettuminen,
 • huonosti tehdyt puristusliitokset,
 • huono alumiinikaapelien liitos (esim. painelevyt puuttuvat),
 • epäsymmetria,
 • ylikuormitukset,
 • väärät kaapeloinnin ja suojalaitteiden mitoitukset sekä
 • harmoniset yliaallot (esim. 2. yliaalto nollajohdossa tai -kiskossa).

Sähköjärjestelmien lämpökuvausraportti

Sähköjärjestelmien lämpökuvausraportti on dokumentti tehdyistä mittauksista ja saaduista tuloksista. Raportti sisältää:

 • Yhteenvedon lämpökuvauksesta:
 • toimenpiteitä vaativat kohteet on eriteltyinä riittävän selkeästi sekä
 • asiakkaan kanssa mahdollisesti sovittu uusintakuvauksen ajankohta.

Jokaisen lämpökuvan yhteyteen on lisätty perusteelliset tiedot kuvatusta kohteesta ja mahdollisista havainnoista.

Sähköjärjestelmien lämpökuvaukseen valmistautuminen

Lämpökuvaajalle on annettava riittävä työskentelyrauha.

Kuvauksissa joudutaan avaamaan sähkölaitteiston kosketussuojia, jolloin laitteistossa on sähköiskun ja valokaaren vaara. Lämpökuvausta suorittaa aina pätevöitynyt sähköalan ammattilainen : LK1, lämpökuvaajan pätevyysluokka 1.

Mikäli on tiedossa jotain toimintoja, jotka voivat häiriintyä lämpökuvaukseen liittyvistä toimista tai järjestelyistä, on syytä ottaa etukäteen yhteyttä kuvaajaan.

Huomioitavia asioita voivat olla tiloissa olevat kotieläimet, terveydenhuoltoon liittyvät toiminnot sekä esim. tuotantoon liittyvät mahdolliset katkokset jne.

Kuvaajalla tulee olla kaikkiin kuvattaviin kohteisiin esteetön pääsy. Tilaajan on huolehdittava tarvittavien dokumenttien saatavuus, mikäli ne eivät ole saatavilla keskuksista sekä mahdollisten henkilönostimien ja telineiden hankkimisesta etukäteen.

Tilaajan on huolehdittava myös, että laitteisto on kuormitettuna ennen kuvausta noin 1/2 tuntia normaalilla kuormituksella.

Raksystemsin pätevöityneet asiantuntijat

Pätevöityneille sähkölaitteistojen lämpökuvaajille on kaksi pätevyysluokkaa. Yrityksellämme on korkeamman LK1-luokan pätevyyden omaavat henkilöt, jotka kykenevät itsenäiseen sähkötyöhön (KTMp 5.7.1996/516). Mittauslaitteistomme soveltuu sähköjärjestelmien kuvaamiseen.

Raksystemsin asiantuntevan ja koulutetun sähkötiimimme ansiosta olemme saaneet Sähkölaitteistojen lämpökamerakuvauksien yrityspätevyyden, SETI LK.

Pyydä tarjous tai ole yhteydessä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.

Lue lisää!