Salapoliisityötä rakastava sisäilma-asiantuntija – Sanna Helttunen

Toukokuinen aamuaurinko säteilee liplattavaan vedenpintaan, kun saavumme Hiidenveden rantaan. Miten sopivasti hydrobiologin haastattelupaikaksi valikoituikin kotiseudun järvimaisema Nummelassa. Porissa syntynyt ja Raahessa Pohjois-Pohjanmaalla varttunut sisäilma-asiantuntijamme Sanna Helttunen on asunut ja opiskellut ympäri maailmaa ja asuu nyt perheineen Nummelassa.

Ympäristö lähellä sydäntä

Sanna valmistui meribiologiksi Skotlannissa ja kirjoitti lopputyönsä miekkavalaiden saalistuskäyttäytymisestä Norjassa. Suomessa hän viimeisteli maisterin tutkinnon ja kirjoitti gradun kasviplanktonista. Teksasissa hän on tutkinut delfiinejä. Luonto ja vesistöt ovat aina olleet Sannalle tärkeitä ja luonto korostuu kaikessa myös vapaa-ajalla. Kolmilapsinen perhe viettää paljon yhteistä aikaa ulkona, oli se sitten jalkapallokentän laidalla, hevostallilla tai pojan kanssa valokuvaten luonnossa. Puutarhahommat ovat myös mielipuuhaa, hän kertoo. Aika on kuitenkin kortilla. Työn ja opintojen yhteensovittaminen ja samalla oman talon rakentaminen on ollut aikamoinen urakka.

”Haaveilen koko perheen yhteisestä lomasta, jolloin ei rakenneta taloa tai opiskella samalla”, Sanna naurahtaa.

Miten päädyit Raksystemsille töihin?

Reilu kymmenen vuotta sitten omakotitaloomme tehtiin kuntotarkastus Raksystemsin toimesta talokauppojen yhteydessä. Tuolloin ihastelin Raksystemsin naispuolista kuntotarkastajaa työssään. Jo silloin kävi mielessä, että tuo olisi unelmatyötä. Vuodet vierivät, mutta kipinä alalle oli jo syttynyt.

Tiivistahtisten talonrakennusprojektien, miehen yrityskuvioiden ja lapsirumban jälkeen koin, että on minun vuoroni panostaa asioihin, jotka koen itselleni mielenkiintoisiksi ja tärkeiksi. Syksyllä 2018 huomasin Rakennusteollisuuden koulutuskeskuksen (RATEKO) järjestämän rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen (RTA) ja siitä se sitten lähti. Aloitin opinnot omakustanteisesti tammikuussa 2019 ja sisäilma-asiantuntijan työt Raksystemsillä kesäkuussa 2019. Ajoitus töiden saannin ja opintojen aloituksen suhteen osui aikataulullisesti nappiin. Opinnot ovat tukeneet työtä ja työssä olen pystynyt hyödyntämään jo opittua asiaa. Lisäksi käytännön kokemus talonrakennuspuolelta viimeisten 15 vuoden ajalta on tukenut työn tekemistä. Kuukauden päästä valmistun rakennusterveysasiantuntijaksi.

Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivät ja työkohteet vaihtelevat paljonkin toisistaan. Joskus kohteena on kokonainen asuinkerrostalo, päiväkoti, teollisuus- tai toimistorakennus. Joskus taas tutkimme yksittäistä huoneistoa, taloa tai vaikka tiettyä osaa koulurakennuksesta. Asiakas ottaa meihin yhteyttä esim. sisäilmaoireiden vuoksi. Taustatietoihin tutustumisen ja kohteen alkukartoituksen jälkeen teemme suunnitelman kohteen tutkimuksista.

Jokainen kohde on erilainen

Riippuen kohteesta, tutkimme esimerkiksi sisäilman epäpuhtauksien kulkeutumista paine-eromittauksin ja merkkiainekokein. Rakenteiden kuntoa tutkittaessa teemme rakenneavauksia, mittaamme kosteuspitoisuuksia ja otamme materiaalinäytteitä mm. eristeestä tai muista rakennusmateriaaleista mikrobianalyysiin. Ajoittain selvitämme sisäilman kemiallisia epäpuhtauksia VOC-näytteiden eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuuksien avulla. Laboratoriotulokset saatuamme kirjoitamme asiakkaalle raportin. Laboratoriotuloksia tulkittaessa ei pelkästään katsota analyysivastausta, vaan kokonaisuutta. 

Ajoittain työ on melkoista salapoliisityötä, juuri sellaista, jota rakastan. Työssä yhdistyy monia minua kiinnostavia osa-alueita, kuten biologia, kemia, rakennusfysiikka ja itse rakennukset. Pidän myös työn fyysisestä puolesta. Jokainen päivä on erilainen ja ikinä ei tiedä etukäteen mitä eteen tulee. Se on todella kutkuttavaa.

Mikä on parasta työssäsi Raksystemsillä?

Raksilla on innostava työskentelykulttuuri, joka istuu hyvin omaan arvomaailmaani. Tekemisen meininkiä pitää olla. Parasta työssäni on työn monipuolisuus ja vaihtelevuus. On hienoa saada tehdä työtä osaavien ammattilaisten kanssa, jotka ovat aina valmiita auttamaan. Osaavassa tiimissä saan jatkuvasti oppia uutta alan parhaimmistolta. Viihdyn Raksilla tosi hyvin. Meillä on sellaista pienen firman tuntua, vaikka yritys onkin kasvanut huimasti viime vuosina. Kohta vuosi on vierähtänyt siitä, kun tulin taloon.

Sanna työskentelee Raksystemsillä sisäilma-asiantuntijana.
Sanna on opiskellut työnsä ohessa rakennusterveysasiantuntijaksi.
Sisäilma-asiantuntija Sanna viettää vapaa-ajallaan paljon aikaa luonnossa.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp