Raksystems 30 vuotta!

Yhteistä historiaa jo kolmenkymmenen vuoden ajan

”Muistan yhä kuin eilispäivän ensimmäisen tapaamiseni Markon kanssa, vaikka siitä on jo kolmisenkymmentä vuotta”, aloittaa Esa-Pekka Pennanen yhteisen tapaamisemme.

Esa-Pekka on pitkänlinjan kiinteistönvälittäjä. Hänen uransa kiinteistöjen parissa alkoi jo 31 vuotta sitten. Pisimpään hän on toiminut Kiinteistömaailmassa franchising-yrittäjänä Myyrmäessä, jo 22 vuoden ajan. Nyt Esa-Pekka on myynyt yrityksensä ja jatkaa senior advisorina, sillä kolmessakymmenessä vuodessa on karttunut paikallistuntemuksen lisäksi vainua yritysmaailmaan kuin myös kiinteistönvälitykseen ja kaikkeen, mikä liittyy koteihin ja niiden omistajiin. Näkemystä ja kokemusta löytyy, aivan kuin Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaaralta.

”Silloin 30 vuotta sitten asiakkaani oli ostamassa vanhaa puutaloa. Marko Malmivaara sekä Mikko Juva olivat asiakkaani tuttavina mukana tutkimassa kohteen kuntoa. Vaikka tuohon aikaan puhuttiin ns. kaupan kaatajista, niin olin jo silloin sitä mieltä, että on kaikkien etu tietää talon kunto jo ennen kaupantekoa. Siinä säästyy aikaa ja vaivaa eikä tarvitse turhaa tapella. Välittäjän on mielestäni todella tärkeää tietää myytävästä kodista muutakin kuin katuosoite ja rakennusvuosi”, Esa-Pekka summaa.

Markkinoinnilla vauhtia yrityksen kasvuun

Raksystemsin yrityksen alkuvuosina myös toimitusjohtaja Marko Malmivaara teki kuntotarkastuksia ja tapasi alan toimijoita sekä kiinteistönvälittäjiä kentällä. Vuosien edetessä ei toimitusjohtajan aika riittänyt enää asiakastyöhön, mutta yksi on pysynyt yrityksen toiminnassa aina alusta lähtien: välitysliikkeen henkilökunnalle järjestettävät koulutukset. Tarkastus- ja asiantuntijatoiminnan ohella yrityksen perustajat keksivät oivan tavan markkinoida kuntotarkastuksia alan ammattilaisten koulutusten avulla, sillä on erityisen tärkeää, että välittäjä on kiinnostunut ja tietoinen myytävän kohteen kunnosta. Tätä myötä yrityksen toiminta lähti laajenemaan ja tarve kuntotarkastuksille kiiri niin asiantuntijoiden kuin kuluttajienkin parissa.

”Vaikka realistinen tieto myytävän kohteen kunnosta saattaa tuoda tuskaa niin tuo se myös taitoa ja aitoa kiinnostusta välittäjille”, Pennanen miettii kohteen rakennusteknisen ymmärryksen tärkeyttä välittäjän työn kannalta.

Yhteistyön vuosikymmenet

Yhteiset tilaisuudet ja asiakkaat syvensivät vuosien varrella Markon ja Esa-Pekan yhteistyötä. Esa-Pekka on käynyt jopa Raksystemsin järjestämän virallisen Asuntokaupan Kuntotarkastajan koulutuksen hyväksytysti kaksituhattaluvun taitteessa, mutta AKK-titteliä ei hänelle voitu myöntää teknisen koulutustaustan ja alan työkokemuksen puuttumisen vuoksi. Tämä kertoo välittäjän sitoutumisesta ja välittämisestä työtänsä ja asiakkaitaan kohtaan.

Raksystems Anticimexin aikaan yrityksen fokus muuttui ja kuntotarkastustoiminnan kehittäminen hidastui hetkellisesti. Tämä avasi mahdollisuuksia uusille alan toimijoille, jotka monet olivat lähtöisin Raksystemsin riveistä. Pennanen on kuitenkin iloinen, että vuoden 2014 marraskuussa tapahtuneen Anticimexistä irtautumisen jälkeen Malmivaara on ottanut tiukan vetovastuun ja alan sekä yrityksen kehittäminen alkuperäisen rakennusteknisen osaamisen ympärillä on kasvanut. Raksystemsin tekemisen meininki koetaan yhteistyökumppaneiden keskuudessa lähemmäksi mitä ruotsalainen tekemisen kulttuuri.

”On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka kuntotarkastajatkin ovat kasvaneet työhönsä. Sovitteleva ja kaarteleva tapa on muuttunut suoraksi ja toimivaksi toimintatavaksi ja hyväksi asiantuntijuudeksi vuosien saatossa. Tulee varmasti apuvälineitä, jotka auttavat tarkastajan työtä, mutta eivät ne koskaan poista tarkastajan ammattitaidon ja tekemisen tärkeyttä”, Esa-Pekka jatkaa.

Etenkin viime vuosina molempia aloja on käsitelty mediassa usein eikä sävy ole laisinkaan ollut se positiivisin. Vaikka kuinka panostamme asiantuntijoiden osaamiseen ja työn laatuun mahtuu alalle monenlaista tekijää, sillä kentältä puuttuu valvonta.

”Ammattiylpeys ja tietotaito on olemassa mutta alan aliarvostus niin välittäjillä kuin tarkastajilla rassaa”, Esa-Pekka summaa.

Mikä yhdistää Esa-Pekkaa ja Markoa?

Molemmat miehet tuntuvat olevan periksiantamattomia ja kovan tahdon omaavia tekijöitä. Vuosikymmenien menestyksekäs yrittäjyys kielii periksiantamattomuudesta ja jopa pienestä luovasta hulluudesta. Ehkä vielä isoimpana rakkaus lajiin eli kiinteistöihin, taloihin ja ihmisten koteihin.

Niin Marko kuin Esa-Pekkakin allekirjoittavat, että on kansantaloudellisestikin kallista, jos kaikki energiataloudellisesti huonot ja huonosti pidetyt talot purettaisiin. Kiinteistöistä tulee pitää huolta ja niitä pitää kunnostaa, ei pelkästään muistojen ja tunnesiteiden vuoksi vaan taloudellisen merkityksen vuoksi. Tilanne on ammattilaisen näkökulmasta mennyt huonompaan suuntaan, sillä kuluttajilla on hyvinkin erilaisia tapoja pitää kodeistaan huolta. Lakiin on ehkä mahdotonta kirjata pakollista kiinteistönvälitystä tai kuntotarkastusta asuntokaupan yhteydessä mutta kuka ja millä koulutuksella näitä ammatteja voi harjoittaa, tulisi ottaa tarkasteluun, sillä jollain tavalla kodin kunto tulee tutkia ja todentaa ennen kaupantekoa. Nämä ovat liian isoja asioita, joiden ympärillä ollaan tekemässä liian pienellä vaatimustasolla. Kuluttajan on helppo sokaistua ja mennä halpaan.

”Raksystems on alan uranuurtaja ja kolmekymmentä vuotta on huikea saavutus. En usko, että on ketään alalla, joka ei Raksia tietäisi! Toivon Raksille pitkää ikää ja paljon hyviä tarkastuksia. Ammattilaisia tarvitaan aina, oli se ala mikä tahansa. Nämä ovat sydäntä lähellä olevia aloja, yhteistä historiaa on paljon takana ja luonnollisesti myös edessä”, Esa-Pekka tiivistää.

Palataan lopuksi vielä kolmenkymmenen vuoden takaisiin tunnelmiin…

Miten ensimmäisellä tapaamisella olevan puutalon ja asiakkaasi asuntokauppojen kävi? ”Eihän se asiakas sitä vanhaa taloa ostanut, sillä siinä todettiin vaikka ja mitä ongelmaa sekä korjattavaa eikä asiakas ollut siihen valmis, mutta kyllä hänelle löydettiin uusi ja parempikuntoisempi koti”, Esa-Pekka Pennanen lopettaa.

 

 


Raksystems 30v.

Raksystems Insinööritoimisto Oy perustettiin helmikuussa 1989 yrityksen toimitusjohtaja Marko Malmivaaran sekä Mikko Juvan ja Jyrki Lehdon toimesta.

Kolmen diplomi-insinööriopiskelijan perustamasta rakennusalan messuja tuottavasta yrityksestä on kasvanut melkein 340 henkeä työllistävä Suomen johtava kiinteistöjen kuntotutkimuksiin ja asiantuntijapalveluihin keskittynyt yhtiö.

Juhlistamme vuoden 2019 ajan yrityksen 30-vuotisjuhlavuotta muistelemalla Raksystemsin historian merkittäviä vaiheita, työntekijöitä, hetkiä ja arvoja.

Jaa tämä

Jaa tämä: Facebook Jaa tämä: LinkedIn Jaa tämä: Twitter Jaa tämä: WhatsApp